duminică, 29 noiembrie 2015
9 pasi necesari pentru deschiderea unei firme
Pasul 1. Obiectul de activitate al firmei
Printre primele lucruri pe care trebuie sa le faci este alegerea obiectului de activitate al viitoarei firme, care sa face in conformitate cu clasificarea din codul CAEN. Se poate stabili un singur obiect principal de activitate si un numar nelimitat de obiecte secundare.
Informatii si lista codurilor CAEN actualizata o poti gasi aici.
Pasul 2. Setul de documente
In urmatorul pas este necesar sa stii care este setul complet de documente de care ai nevoie pentru dosarul de infiintare si inregistrare.
Persoane fizice:
Documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului, inregistrarea fiscala si autorizarea functionarii a persoanei fizice autorizate le puteti gasi aici.
Documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului, inregistrarea fiscala si autorizarea functionarii intreprinzatorilor persoane fizice titulari ai intreprinderilor individuale le puteti gasi aici.
Documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului, inregistrarea fiscala si autorizarea intreprinderilor familiale le puteti gasi aici.
Persoane juridice:
Societate in nume colectiv, societate in comandita simpla si societate cu raspundere limitata
Societate cu raspundere limitata – debutant (SRL-D)
Grup de interes economic
Societate pe actiuni si societate in comandita pe actiuni
Societate europeana Holding
Societate europeana constituita prin fuziune
Organizatie cooperatista de credit
Societate cooperativa de gradul I si gradul II
Cooperativa agricola de gradul I si gradul II
Societate cooperativa europeana
Cooperativa europeana constituita prin fuziune
Societate europeana – filiala
Sucursala societate sau GIE cu sediul in România
Sucursala societate cooperativa
Sucursala a unei firme cu sediul in strainatate
Depunere prospect de emisiune de actiuni
Toate documentele necesare inregistrarii unei persoane juridice le puteti gasi aici.
Pasul 3. Rezervarea denumirii
Dupa ce ai aflat care sunt actele necesare urmeaza primul pas, acela de a rezerva denumirea sub care iti vei desfasura activitatea.
Pentru persoane fizice, documentele necesare pentru verificarea disponibilitatii firmei si/sau rezervarea acesteia pentru persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale le puteti gasi aici.
Pentru persoane juridice documentele necesare pentru verificarea disponibilitatii firmei si/sau rezervarea acesteia pentru persoane juridice le puteti gasi aici.
Pasul 4. Alegerea sediului social
Urmatorul pas este alegerea sediului social (casa, apartament, personal sau inchiriat). Sediul social se stabileste prin incheierea unui contract de comodat sau de inchiriere, contract incheiat intre proprietarul imobilului si viitoarea firma, pe baza rezervarii denumirii de la O.N.R.C. Pe lânga acest contract in original, in dosar trebuie completata o Cererea de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social. Aceasta se obtine de la Biroul de Informatii din cadrul Registrului Comertului si trebuie depusa in varianta originala.
De asemenea, este nevoie si de acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari. Acesta se realizeaza sub forma de tabel, cuprinzand nr. apartament, nume si prenume, serie si nr. act identitate, semnatura. Formularul standard il puteti gasi aici.
Pasul 5. Actul Constitutiv
Urmatorul pas il reprezinta redactarea Actului Constitutiv al societatii si va recomandam sa apelati la persoane specializate in domeniu.
Actul Constitutiv trebuie sa contina urmatoarele informatii: datele de identificare a asociatului/asociatilor, forma de organizare, denumirea societatii rezervata conform procedurii descrise la pasul nr.I, specificarea sediului social, sediul secundar (in cazul in care exista mai multe puncte de lucru), obiectul de activitate principal si activitatile secundare, Capitalul social si cota de participare a asociatilor la profit si pierdere, desemnarea administratorului care are un mandat pe o perioada stabilita de asociati ce poate fi nelimitata sau limitata.
Actul Constitutiv trebuie sa contina, in mod obligatoriu:
obiect principal de activitate
obiecte secundare de activitate ( daca exista )
denumire firma ( inclusiv numarul rezervarii de la O.N.R.C.)
numele asociatilor si aportul la capitalul social al fiecaruia
numele Administratorului si perioada pentru care va detine aceasta functie.
Un model de act constitutiv poti gasi aici.
Pasul 6. Capitalul Social
Urmatorul pas este cel in care asociatul/ asociatii trebuie sa depuna capitalul social, de minim 200 lei in cazul unui SRL.
Acest proces se poate realiza la orice banca, unde veti primi toate documentele necesare pasilor urmatori (chitante, extrase de cont etc). dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv a capitalului social la banca trebuie depusa in original la dosarul de infiintare firma.
Pasul 7. Specimenul de semnaturi
Administratorul firmei va depune si autentifica specimenul de semnatura la un notar public, ce va fi depus ulterior la dosarul de infiintare firma. Specimenul de semnaturi se depune doar de catre Administrator/Administratori.
Pasul 8. Inmatricularea societatii
Dupa colectarea tuturor documentelor din pasii precedenti, cand dosarul este complet, acesta se depunde la Registrul Comertului de pe langa tribunalul in a carui raza se afla sediul social al societatii, pentru efectuarea inmatricularii societatii. Dupa verificarea de catre judecatorul delegat de tribunal, se dispune autorizarea inmatricularii societatii si se plateste taxa de inregistrare a firmei si a tariful de publicare in Monitorul Oficial.
Pasul 9. Ridicare acte
Dupa ridicarea actelor care atesta infiintarea firmei de la Registrul Comertului (certificatul de inregistrare fiscala, hotararea judecatorului delegat si certificatul constatator) mai trebuie sa intreprinzi urmatoarele activitati:
Realizarea unei stampile a societatii
Depunerea Declaratiei 010 la ANAF privind inregistrarea fiscala (doar daca ai angajati, in termen de 30 de zile de la primul angajat)
Ridicarea de la ANAF a Registrului Unic de Control
Deschiderea unui cont curent la banca
Facturi si chitante speciale pentru firma.
Sursa articol: repatriot.ro
Sursa foto: startupcafe.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu